Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego (potocznie - każde wino musujące), powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5 °C.
Minusy spożywania szampana:
-smakuje jak rzygi
-im droższy tym gorszy(podobnie jak z winem)
Wiecej nic nie moge dodac, gdyż jest to bardzo rzadko spożywany trunek z powodu smaku. Ponizej zdjecie najlepszego szampana: